Helende Reis

 

Wat is een helende reis en wat kan het voor jou doen.

Je kunt je een helende reis voorstellen als een geleide visualisatie. Je doet je ogen dicht en bent tegelijkertijd helemaal aanwezig en bewust. De aanwezige therapeut stelt vragen waardoor je bij emoties kunt komen die je altijd weggedrukt hebt of misschien stiekem toch herkent. Al de opkomende emoties kun je in rust en veiligheid ervaren. Doordat de emoties er gewoon mogen zijn en gevoeld worden, kunnen ze oplossen en verdwijnen. Een kenmerk van emoties is namelijk dat ze nooit langer dan 1 minuut kunnen bestaan, daarna zijn ze weg. Hoe meer wij ze echter wegduwen, hoe meer ze hun aanwezigheid kenbaar zullen maken. Je zult merken dat zodra een emotie gevoeld en doorleefd is de volgende zich vanzelf aandient. Net zolang tot alle ter zake doende emoties aan de beurt zijn geweest.
Tijdens het opkomen van de emoties kunnen een of meerdere herinneringen omhoog komen. Dit kunnen bekende herinneringen zijn of juist lang vergeten. Op een van deze herinneringen komt de therapeut later terug.

Door het erkennen en voelen van de emoties kom je bij je eigen wezen. Binnen de journey/de helende reis noemen wij het ‘je bron’. Deze bron is bij iedereen verschillend. Het kan bijvoorbeeld liefde, rust, schoonheid, creativiteit, licht, geluk of wat er op dat moment opkomt, zijn. Een heerlijk moment dat sterk stressverlagend werkt en het zelfhelend vermogen van het lichaam versterkt.

Om verder opgeslagen pijn op te lossen ga je een gesprek aan met degenen die te maken hebben met de pijnlijke herinneringen die opkwamen. Dit kunnen anderen zijn, en ook jijzelf. Je spreekt uit wat nooit gezegd kon worden en als je dit werkelijk doet, kun je vergeven. Zowel de anderen als jezelf. Het voordeel hiervan is dat de oude lading uit je cellen en je gehele systeem wordt gehaald. Je wordt niet meer geleid door je verleden. Je krijgt meer vrijheid om te kiezen.

Hierna krijg je eigenschappen aangereikt waarmee je anders met de bewuste herinnering en situatie om had kunnen gaan. Kwaliteiten die je toentertijd goed had kunnen gebruiken. Je ervaart hoe je daadwerkelijk anders met een vergelijkbare situatie omgaat.

Wellicht zijn er in de reis oude belemmerende overtuigingen of een eed opgekomen. Anders kunnen ze opgespoord worden. Als deze zichtbaar worden, kun je ze verwijderen en vervangen door een positieve overtuiging, een eed, beloftes die je nu meer van dienst zullen zijn.

De reis wordt afgesloten met een toekomstintegratie. Hierdoor wordt duidelijk of het probleem werkelijk is opgelost en of alle positieve overtuigingen, beloftes, eden, kwaliteiten daadwerkelijk verinnerlijkt zijn.

De voorgaande beschrijving is zoals een reis globaal gaat. De therapeut volgt echter jou en je verhaal. Jij bepaalt de richting, hebt de controle en de verantwoordelijkheid voor je eigen reis. Op momenten dat het moeizaam gaat, stelt de therapeut vragen en door je eigen antwoorden kun je weer door. Hoe de reis exact gaat is daarom nooit te voorspellen. Ook de tijdsduur wisselt. Bij een eerste reis wordt uitgegaan van 2 ½ tot 3 uur.